Podprogram 2018

Zainspiruj się pomocą

Banki Żywności w Tczewie: Turze, Rukosin 4

KRS 0000164712

biuro.tczew@bankizywnosci.pl

bztczew@wp.pl

(58) 588 70 06

Zadzwoń do nas!

Pon. - Pt. 7:00 - 15:00

30 czerwca 2020
Wspólne gotowanie to świetny sposób na spędzenie czasu
28 maja 2020
Właśnie wróciłeś ze sklepu z zapasami potrzebnych artykułów,

To może Cię zainteresować

Ostatnie aktualności



Masz do nas pytania?

Skontaktuj się

Imię i nazwisko
Nr telefonu
Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Wiadomość została wysłana - dziękujemy! Odpowiemy najszybciej, jak tylko będzie to możliwe.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Program operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym

 

Podprogram 2018

 

Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2018 – czerwiec 2019, a jej celami szczegółowymi są:

  • organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ

  • racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym

  • przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ

  • prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne

 

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: wrzesień 2018 – czerwiec 2019

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności [OPR] do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL],

która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

 

KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:

 

Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie – których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, do 30.09.2018 r. – 1 268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 028 PLN, dla osoby w rodzinie, a od 01.10.2018 r. – 1 402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.

 

 

SPOSÓB KWALIFIKACJI:

 

  • OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób.

  • OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL

  • OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych]

 

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

 

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

 

Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2018 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 49 kg w tym:

 

Artykuły warzywne i owocowe:

  • groszek z marchewką 3,6 kg

  • fasola biała 3,6 kg

  • koncentrat pomidorowy 1,60 kg

  • buraczki wiórki 1,05 kg

  • powidła śliwkowe 1,80 kg

 

Artykuły skrobiowe:

  • makaron jajeczny 4,5 kg
  • makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg

  • ryż biały 3 kg
  • kasza gryczana 1,5 kg
  • herbatniki maślane 0,8 kg

 

Artykuły mleczne:

  • mleko UHT 7 l

  • ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg

 

Artykuły mięsne:

  • szynka drobiowa 3 kg

  • szynka wieprzowa mielona 2,1 kg

  • pasztet wieprzowy 0,64 kg

  • kabanosy wieprzowe 0,36 kg

  • filet z makreli w oleju 1,7 kg

 

Cukier:

  • cukier biały 4 kg

  • miód nektarowy wielokwiatowy 0,4 kg

 

Tłuszcze:

  • olej rzepakowy 4 l

 

Dania gotowe:

  • gołąbki w sosie pomidorowym 1,6 kg

 

Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo.

 

Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).

 

W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2018 do danej OPR/OPL przekroczy limit przydziału żywności dla OPR/OPL , Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 39,5 kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.

 

W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.

 

W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .

 

Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ – NIEODPŁATNIE.

 

 

SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:

 

Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej – Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

 

 

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

 

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:

  • warsztaty kulinarne

  • warsztaty edukacji ekonomicznej

  • warsztaty dietetyczne

  • warsztaty niemarnowania żywności

 

Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.

 

Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa

  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne)

  • pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);

  • pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym

  • wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym

 

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.

 

 

PODPROGRAM 2018 - PODSUMOWANIE DZIAŁAŃ

 

Za nami szereg działań w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018. W terminie od 1.09.2018 do 30.05.2019 przekazaliśmy w sumie ponad 1 milion kilogramów żywności oraz przeprowadziliśmy 105 warsztatów na terenie 37 organizacji partnerskich lokalnych (OPL).  

 

Ciekawy sposób prowadzonych zajęć i wiedza zdobywana przez ich uczestników sprawia, że z roku na rok przybywa podopiecznych zainteresowanych udziałem w spotkaniach. W minionym podprogramie zanotowaliśmy następujące liczby uczestników na poszczególnych warsztatach:

 

  • warsztaty dietetyczno-żywieniowe - 656 osób,
  • warsztaty kulinarne - 659 osób,
  • warsztaty edukacji ekonomicznej - 736 osób,
  • programy edukacyjne dot. zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności - 659 osób.

 

Łączna ilość uczestników, którzy skorzystali z wiedzy i doświadczenia naszych szkoleniowców sięgnęła w sumie 2 710 osób! 

 

___

 

Rozpoczynamy przygotowania do realizacji kolejnego Podprogramu w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2019. W związku z tym zapraszamy organizacje, które na co dzień zajmują się pomocą osobom znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej do zapoznania się z wytycznymi opublikowanymi na stronie MRPiPS określającymi m.in. wymagania dla organizacji partnerskich biorących udział w realizacji POPŻ.

 

Zachęcamy do kontaktu z naszym biurem (tel. 58 588 70 06, email: bztczew@wp.pl), jeżeli chcielibyście pełnić rolę organizacji partnerskiej lokalnej (OPL) i nieść pomoc na terenie swojego działania. 

Harmonogram szkoleń z zakresu budżetu:

Harmonogram szkoleń kulinarnych, niemarnowania żywności, dietetycznych:

WYTYCZNE PODPROGRAMU 2019

WNIOSEK WERYFIKACYJNY (SKRÓCONY)

WNIOSEK WERYFIKACYJNY (ROZSZERZONY)

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej

w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym

Zadzwoń!

(godziny spotkań dostępne w wersji poziomej - przekręć telefon o 90°)

(godziny spotkań dostępne w wersji poziomej - przekręć telefon o 90°)

Nawiązane współprace:

 

(godziny spotkań dostępne w wersji poziomej - przekręć telefon o 90°)