Podprogram 2015

Zainspiruj się pomocą

Banki Żywności w Tczewie: Turze, Rukosin 4

KRS 0000164712

biuro.tczew@bankizywnosci.pl

bztczew@wp.pl

(58) 588 70 06

Zadzwoń do nas!

Pon. - Pt. 7:00 - 15:00

22 października 2020
Koronawirus dosięgnął każdej dziedziny naszego życia. Spróbujmy jednak
28 września 2020
Pierwsze tygodnie nowego roku szkolnego zweryfikowały możliwości przeprowadzenia

To może Cię zainteresować

Ostatnie aktualności



Masz do nas pytania?

Skontaktuj się

Imię i nazwisko
Nr telefonu
Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Wiadomość została wysłana - dziękujemy! Odpowiemy najszybciej, jak tylko będzie to możliwe.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Pomoc żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020

 

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa (PO PŻ) przyczynia się do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.

 

Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiła do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana była w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które były przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.

 

Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane były prowadzić działania w ramach środków towarzyszących, mające na celu w szczególności:

 

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych

  • pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej)

  • wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego

 

Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji, prowadzone były również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:

 

  • warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia

  • programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności

  • warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych)

 

Osoby kierowane były do pomocy przez ośrodki pomocy społecznej, a w przypadku osób bezdomnych, mogły być także kierowane bezpośrednio przez organizację partnerską.

 

Dodatkowo, każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. banki żywności) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie banków żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązane były:

 

  • dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań

  • współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej

  • oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych projektach)

  • kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym

 

Opracowano na podstawie informacji ze strony Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej

http://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna/programy/programu-operacyjnego-europejskiego-funduszu-najbardziej-potrzebujacym-2014-2020/program-operacyjny-pomoc-zywnosciowa-2014-2020-po-pz

 

 

Do końca lutego 2016 roku w organizacjach i instytucjach współpracujących z Bankiem Żywności w Tczewie, osoby które otrzymają skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej, mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, która cyklicznie była dystrybuowana w formie paczek żywnościowych. Do końca lutego 2016 roku, każda z osób otrzymujących paczki żywnościowe, otrzymała w nich produkty następującego typu:

makaron świderki, ryż biały, kaszę jęczmienną, płatki kukurydziane, mleko UHT, ser żółty , groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonkę wieprzową , klopsiki w sosie własnym, cukier biały, olej rzepakowy.

 

Prócz wsparcia żywnościowego, organizacje współpracujące z Bankiem Żywności w Tczewie, realizowały cykliczne działania polegające m.in. na działaniach informacyjnych, wsparciu psychologicznym, spotkaniach związanych z przeciwdziałaniem przemocy, uzależnieniom, działaniach aktywizujących, spotkaniach integracyjnych, warsztatach dla rodziców w zakresie wychowawczym, poradnictwie specjalistycznym, pedagoga, psychologa, spotkaniach z doradcą zawodowym, organizacja grup wsparcia, wsparciu osób bezdomnych, dostarczaniu artykułów higieny osobistej, poradnictwie socjalnym i prewencyjnym, zajęciach dot. higieny osobistej i higieny żywienia itp.

 

Osoby korzystające ze wsparcia Programu na obszarze działania Banku Żywności w Tczewie (województw pomorskiego ) będą mogły również wziąć udział w ciekawych warsztatach edukacyjnych dotyczących wzmacniania samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. O szczegółach informować będziemy na bieżąco. Wsparcie działaniami towarzyszącymi, pozwoli na zwiększenie wymiaru pomocy żywnościowej, która realizowana jest w ramach Programu.

 

Pomoc żywnościowa, w postaci paczki żywnościowej może być przekazywana do osób spełniających kryteria kwalifikowalności do statusu osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej (813 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 684 zł dla osoby w rodzinie), na podstawie skierowania wystawionego przez właściwy terytorialnie Ośrodek Pomocy Społecznej, lub w przypadku osoby bezdomnej – oświadczenia podpisanego w organizacji.

 

Podprogram 2015 jest kontynuacją Podprogramu 2014, w ramach którego Bank Żywności w Tczewie objął wsparciem żywnościowym ponad 12 000 osób. Obok dystrybucji paczek, prowadzone były również działania w zakresie:

 

  • poradnictwa specjalistycznego

  • spotkań z pedagogiem oraz psychologiem

  • spotkań z doradcą zawodowym

  • organizacji grup wsparcia

  • poradnictwa socjalnego

  • zajęć aktywizujących

 

 

W miesiącu wrześniu w ramach środków towarzyszących PO PŻ podprogram 2015 zrealizowano na rzecz osób najbardziej potrzebujących 10 warsztatów ekonomicznych.

 

Celem prowadzenia warsztatów było wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym zapoznanie się z sposobem kalkulowania przychodów i wydatków na poziomie własnego gospodarstwa domowego, pozwalającym na właściwe gospodarowanie środkami finansowymi w ramach dostępnego budżetu.

 

Na warsztatach uczestnicy dowiedzieli się:

 

  • jakie jest znaczenie pieniądza

  • czym jest budżet domowy

  • omówiono takie pojęcia jak kredyt, karty kredytowe, używki, oszczędzanie, utrzymanie zwierząt, zakupy, rachunek za media

  • umiejętność robienia zakupów w markecie

 

W związku ogłoszeniem o naborze trenerów do prowadzenia dodatkowych warsztatów z zarządzania budżetem domowym - najkorzystniejszą ofertę w zakresie edukacji ekonomicznej przedstawił Pan Dariusz Kuśnierz ze Starogardu Gdańskiego.

 

Wybrany oferent wykazał się odpowiednimi kwalifikacjami i doświadczeniem w zakresie warsztatu, na który złożył ofertę. Dodatkowo oferent wykazał się doświadczeniem w zakresie realizacji oferty na rzecz osób zagrożonych wykluczeniem społecznym (działań na rzecz włączenia społecznego).

 

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej

w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym

Nawiązane współprace:

Efekty:

31 umów podpisanych z OPL dystrybuujących żywność wśród osób potrzebujących (województwa pomorskiego).

1250,51 ton rozdysponowanych produktów

18 988 osób wspartych żywnością w ramach programu

123 132 wydanych paczek żywnościowych

61 warsztatów (kulinarne, dietetyczne, ekonomiczne)

1 114 osób uczestniczących w warsztatach

Zadzwoń!

(numery telefonów dostępne w wersji poziomej - przekręć telefon o 90°)

BANK ŻYWNOŚCI

INFORMACJE

O NAS

JAK POMÓC

© 2019 Banki Żywności  |  Wszystkie prawa zastrzeżone.  |  Kopiowanie treści oraz zdjęć zabronione.

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE

REALIZACJA PROJEKTU

JESZCZE RAZ?

WRÓĆ NA START

INSTAGRAM

FACEBOOK

LINKEDIN

© 2019 Banki Żywności  |  Wszystkie prawa zastrzeżone.  |  Kopiowanie zabronione.

© 2019 Banki Żywności

Wszystkie prawa zastrzeżone.

Kopiowanie zabronione.