Podprogram 2017
Zainspiruj się pomocą
Banki Żywności w Tczewie: Turze, Rukosin 4
KRS 0000164712
biuro.tczew@bankizywnosci.pl
bztczew@wp.pl
Masz do nas pytania?
Skontaktuj się
(58) 588 70 06
Zadzwoń do nas!
Pon. - Sob. 7:00 - 15:00
To może Cię zainteresować
Ostatnie aktualności
Efekty:
Współpracowaliśmy z 39 organizacjami partnerskimi lokalnymi z terenu województwa pomorskiego.
Ilość żywności wydanej do osób potrzebujących: 1 171,44012
Ilość wydanych paczek żywnościowych: 110 478
Z pomocą żywnościową trafiliśmy do:
10 790 kobiet
11 182 mężczyzn
128 przeprowadzonych warsztatów:
ekonomiczne - 35 spotkań dla 813 uczestników
żywieniowe - 36 spotkania dla 719 uczestników
kulinarne - 29 spotkań dla 673 uczestników
niemarnowanie żywności - 28 dla 660 uczestników
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020
Współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym - Podrogram 2017
Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018, a jej celami szczegółowymi są:
organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne
OKRES REALIZACJI PODPROGRAMU: 23.03.2017- 15.07.2018.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: sierpień 2017 – czerwiec 2018
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności [OPR] do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL], która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
Kryteria kwalifikowalności i sposób kwalifikacji:
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafia do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie – których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, : 1268,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana jest w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które przekazywane są osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
Sposób kwalifikacji:
OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL;
OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
Zasady przekazywania artykułów spożywczych:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych w formie paczek żywnościowych lub posiłków. Paczka żywnościowa to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo a wchodzących skald zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje:
groszek z marchewką 4 kg,
fasola biała 4 kg,
koncentrat pomidorowy 1,76 kg,
buraczki wiórki 1,05 kg,
powidła śliwkowe 1,5 kg,
makaron jajeczny 4,5 kg,
makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg
ryż biały 4 kg,
kasza gryczana 2 kg,
herbatniki maślane 0,6 kg,
mleko UHT 7 l,
ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
gulasz wieprzowy z warzywami 1,7 kg,
szynka drobiowa 3 kg,
szynka wieprzowa mielona 2,1 kg,
pasztet wieprzowy 0,64 kg,
filet z makreli w oleju 1,7 kg,
cukier biały 4 kg,
olej rzepakowy 4 l;
miód wielokwiatowy 0.4 kg
kabanosy wieprzowe 0.36
Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych. Do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja. Posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin.
Żywność wydawana osobom potrzebującym w ramach PO PŻ wydawana jest nieodpłatnie.
Składanie skarg przez osoby najbardziej potrzebujące:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposób dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej – Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
Działania towarzyszące:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
warsztaty kulinarne
warsztaty edukacji ekonomicznej
warsztaty dietetyczne
warsztaty niemarnowania żywności
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne rzesz podopiecznych to:
włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa
grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne)
pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym
wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach PO PŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z PO PŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
Zmiana wytycznych IZ (PO PŻ- Podprogram 2016)
Z Nowym Rokiem 2017 zmianie uległy wytyczne MRPiPS w zakresie POPŻ Podprogram 2016. Najistotniejszą zmianą jest zmiana kryterium dochodowego uprawniającego do otrzymania żywności.
”Pomocą żywnościową PO PŻ mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej , spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej tj. 1268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 PLN dla osoby w rodzinie.”
Dodano również nowe produkty , które mają być wydawane w ramach Programu, a są to:ser podpuszczkowy dojrzewający, szynka wieprzowa oraz pasztet wieprzowy.
Zmienione wytyczne weszły w życie z dniem 01.01.2017 a tekst jednolity wytycznych dostępny jest na stronie MRPiPS –
Bank Żywności w Tczewie ogłosił nabór ofert na trenerów w zakresie Działań Towarzyszących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
Bank Żywności w Tczewie ogłosił nabór ofert na trenerów w zakresie Działań Towarzyszących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w ramach środków w Podprogramie 2017 mających na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.
W ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w ramach środków w Podprogramie 2017, Bank Żywności w Tczewie z siedzibą w Rukosinie, poszukiwał trenerów do przeprowadzenia następujących działań:
warsztaty kulinarne dla różnych grup wiekowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów, dietetyków, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania dostępnych artykułów spożywczych. Celem warsztatów będzie nauka prawidłowego sposobu odżywiania się, zgodnego z potrzebami organizmu oraz trwałe ukształtowanie nawyków żywieniowych gwarantujących właściwy rozwój człowieka. Czas trwania ok 3 h.
warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia. Celem warsztatów będzie przekazanie beneficjentom wiedzy na temat racjonalnego odżywiania, ekologicznego i zdrowego stylu życia. Czas trwania ok 2 h.
warsztaty niemarnowania żywności dotyczące walki z niemarnowaniem żywności. Celem będzie przekazanie beneficjentom wiedzy w formie pogadanki. Czas trwania ok 1 h
warsztaty ekonomiczne dotyczące finansowej strefy życia beneficjentów. Czas trwania ok 2h.
Oferta obejmowała:
przygotowanie autorskiego programu warsztatów,
zakup potrzebnych artykułów spożywczych na warsztaty (zwrot kosztów),
przeprowadzenie warsztatów w miejscu wskazanym przez organizatora (terminy i miejsce ustalane są z góry na cały miesiąc). Miejscem tym są siedziby organizacji partnerskich o zasięgu lokalnym województwa opolskiego. (dojazd w zakresie indywidualnym, rozliczany na podstawie oświadczenia o przejechanych kilometrach),
sporządzenie niezbędnej dokumentacji po zakończonych warsztatach.
Cena i zdobyte doświadczenie były podstawowym kryterium oceny ofert.
Osoby / Firmy zobowiązane były spełnienia wymogów zawartych w wytycznych do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
w Podprogramie 2017, oraz wytycznych dla trenerów Banku Żywności w Tczewie.
Wybrane osoby zostały zatrudnione jako trenerzy na podstawie umów cywilno – prawnych lub w oparciu o prowadzoną działalność gospodarczą.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej
w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
BANK ŻYWNOŚCI
INFORMACJE
O NAS
JAK POMÓC
© 2019 Banki Żywności | Wszystkie prawa zastrzeżone. | Kopiowanie treści oraz zdjęć zabronione.
MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE
REALIZACJA PROJEKTU
© 2019 Banki Żywności | Wszystkie prawa zastrzeżone. | Kopiowanie zabronione.
© 2019 Banki Żywności
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie zabronione.