Podprogram 2016
Zainspiruj się pomocą
Banki Żywności w Tczewie: Turze, Rukosin 4
KRS 0000164712
biuro.tczew@bankizywnosci.pl
bztczew@wp.pl
(58) 588 70 06
Zadzwoń do nas!
Pon. - Pt. 7:00 - 15:00
To może Cię zainteresować
Ostatnie aktualności
Masz do nas pytania?
Skontaktuj się
Efekty:
W ramach PO PŻ 2016, który był realizowany sierpień 2016 - czerwiec 2017, skierowane do osób potrzebujących,
trafiły produkty takie jak:
makaron jajeczny 5 kg
ryż biały 5 kg
herbatniki 2 kg
mleko UHT 9 l
ser podpuszczkowy dojrzewający 2.4 kg
groszek z marchewką 3,2 kg
fasola biała 3,2 kg
koncentrat pomidorowy 1.28 kg
powidła śliwkowe 1.28 kg
gulasz wieprzowy z warzywami 1.25kg
filet z makreli w oleju 1.36
szynka drobiowa 2.7 kg
szynka wieprzowa 0,3kg
pasztet wieprzowy 0,16 kg
cukier biały 4 kg
olej rzepakowy 4l
Współpracowaliśmy z 38 organizacjami partnerskimi lokalnymi z terenu województwa pomorskiego.
Pomoc żywnościowa trafiła do 21720 osób znajdujących się w trudniej sytuacji życiowej.
Wydaliśmy osobą potrzebującym 1000,1677 ton żywności, 95935 paczek żywnościowych.
W ramach Podprogramu 2016 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 113 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły udział 2018 osób.
Rodzaje warsztatów:
ekonomiczne 16 spotkań dla 333 uczestników
żywieniowe 33 spotkania dla 572 uczestników
kulinarne 33 spotkań dla 573 uczestników
niemarnowanie żywności 31 dla 540 uczestników
Celem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 było dotarcie z pomocą żywnościową do grup osób najbardziej potrzebujących w całej Polsce. Od połowy sierpnia 2016 roku rozpoczęła się realizacja Podprogramu 2016, w ramach którego osoby najbardziej potrzebujące w całej Polsce mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, jak również możliwości uczestniczenia w różnych działaniach wspierających, edukacyjnych i włączających.
Do końca maja 2017 roku w organizacjach i instytucjach współpracujących z Bankiem Żywności w Tczewie, osoby które otrzymały skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej, mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, która cyklicznie bęła dystrybuowana w formie paczek żywnościowych.
Organizacje współpracujące z Bankiem Żywności w Tczewie, realizowały cykliczne działania polegające m.in. na:
działaniach informacyjnych
wsparciu psychologicznym
spotkaniach związanych z przeciwdziałaniem przemocy, uzależnieniom
spotkaniach integracyjnych
wykładach dotyczących zdrowego odżywiania i niemarnowania żywności
warsztatach dla rodziców w zakresie wychowawczym
poradnictwie specjalistycznym m.in. pedagoga
spotkaniach z doradcą zawodowym
szkoleniach z pierwszej pomocy, umiejętności zachowań w sytuacjach zagrożeń
wsparciu osób bezdomnych
prowadzeniu ogrzewalni
dostarczaniu artykułów higieny osobistej
poradnictwie socjalnym i prewencyjnym
zajęciach dot. higieny osobistej i higieny żywienia
Osoby korzystające ze wsparcia Programu na obszarze działania Banku Żywności w Tczewie (województwo pomorskie) będą mogły również wziąć udział w ciekawych warsztatach edukacyjnych, dotyczących wzmacniania samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Wsparcie działaniami towarzyszącymi, pozwoliło na zwiększenie wymiaru pomocy żywnościowej, która realizowana jest w ramach Programu.
Pomoc żywnościowa, w postaci paczki żywnościowej może być przekazywana do osób spełniających kryteria kwalifikowalności do statusu osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej (951 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 771 zł dla osoby w rodzinie), na podstawie skierowania wystawionego przez właściwy terytorialnie Ośrodek Pomocy Społecznej, lub w przypadku osoby bezdomnej – oświadczenia podpisanego w organizacji.
Podprogram 2016 jest kontynuacją Podprogramu 2015, w ramach którego Bank Żywności w Tczewie objął wsparciem żywnościowym prawie 19 000 osób. Obok dystrybucji paczek, prowadzone były również działania towarzyszące w formie warsztatów dietetycznych, kulinarnych, edukacji ekonomicznej, o których można przeczytać we wcześniejszych informacjach na naszej stronie.
Czas trwania programu:
Okres realizacji dostaw artykułów spożywczych: SIERPIEŃ 2016 – KWIECIEŃ 2017,
Okres realizacji dystrybucji artykułów spożywczych: SIERPIEŃ 2016 – CZERWIEC 2017
Wniosek o przystąpienie:
Każda organizacja chcąca przystąpić do Podprogramu 2016 musiała złożyć do Banku Żywności Wniosek o przystąpienie do Podprogramu 2016 OPL oraz okazać aktualną dokumentację potwierdzającą kwalifikowalność osób do otrzymania pomocy żywnościowej (załącznik nr 5, 6 lub 7).
Kwalifikowalność podopiecznych do Podprogramu 2016:
Osoby bezdomne, niepełnosprawne, migranci, osoby obcego pochodzenia, mniejszości narodowe ( w tym społeczności marginalizowane, takie jak Romowie) oraz pozostałe grupy odbiorców spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego, tj. 951 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 771 zł dla osoby w rodzinie.
Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego – minimum kilka (tj. co najmniej 3) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2016.
Definicja posiłku – każdy posiłek (śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek dwudaniowy lub jednodaniowy, podwieczorek, kolacja).
Żywność wydawana jest do podopiecznych nieodpłatnie. Nie można w żaden sposób sugerować, że wydanie żywności jest zależne od wpłacenia składki członkowskiej na rzecz organizacji lub innych opłat.
Transport:
OPL organizuje we własnym zakresie
Nabór trenera/realizatora 2016:
W związku z realizacją projektu finansowanego w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym i planowanym uruchomieniem od września bieżącego roku cyklu warsztatów kulinarnych, dietetycznych, niemarnowania żywności i edukacji ekonomicznej dla podopiecznych naszych organizacji zakwalifikowanych do POPŻ Podprogram 2016 poszukiwaliśmy trenerów, prowadzących warsztaty praktyczne w ww. zakresach.
1. Warsztaty żywieniowo-dietetyczne:
• żywienie w chorobach- choroby przewodu pokarmowego, cukrzyca, nadciśnienie, otyłość
• żywienie kobiet w ciąży i małych dzieci
• żywienie dzieci w wieku szkolnym
• zdrowy styl życia
• żywienie seniorów
2. Warsztaty dietetyczno-kulinarne
• analiza i tworzenie prawidłowych jadłospisów
• przygotowywanie posiłków z produktów z paczki
• „skosztuj czegoś nowego” (np., awokado, bakłażan, itd)- warsztaty dla dzieci i dorosłych
• „gotujemy rodzinnie”, warsztaty dla mężczyzn
• gotowanie z produktów sezonowych
• robienie przetworów (element nie marnowania)
3. Warsztaty ekonomiczne
• warsztaty budżetu domowego „po co nam koperty?”
• ekonomia od kuchni, czyli oszczędzanie w domu
• analiza kredytów (chwilówek)
• jak wykorzystać „500 +”
• aspekty prawna, prawa konsumencie
• Przedsiębiorczość, przygotowanie do pracy
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej
w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
BANK ŻYWNOŚCI
INFORMACJE
O NAS
JAK POMÓC
© 2019 Banki Żywności | Wszystkie prawa zastrzeżone. | Kopiowanie treści oraz zdjęć zabronione.
MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE
REALIZACJA PROJEKTU
© 2019 Banki Żywności | Wszystkie prawa zastrzeżone. | Kopiowanie zabronione.
© 2019 Banki Żywności
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie zabronione.