Banki Żywności w Tczewie: Turze, Rukosin 4

KRS 0000164712

biuro.tczew@bankizywnosci.pl

bztczew@wp.pl

Jak nie marnować jedzenia w naszych domach? Pomysł nr 1: ZAMRAŻAJMY!

3,3 miliarda ton. Tyle gazów cieplarnianych co roku trafia do atmosfery z powodu wyrzucanej na świecie żywności. Oczywiście możemy powiedzieć, że nic z tym się nie da zrobić, bo zmienić swoje postępowanie musiałby każdy człowiek na kuli ziemskiej. Ale możemy przecież zacząć od siebie.

 

Jedną z misji Banków Żywności jest uświadamianie społeczeństwa o skali problemu, ale także edukacja związana z tym,  w jaki sposób każdy z nas może wpływać na zmianę swoich własnych nawyków. Wyrzucanie żywności w naszych domach przychodzi nam przecież nader łatwo.

 

 

Jak nie marnować jedzenia?

O tym dowiecie się w regularnych wpisach na naszej stronie internetowej, którymi podrzucać Wam będziemy pomysły mniej lub bardziej oczywiste.

 

 

Przedstawiamy pierwszy z nich: zamrażanie. Uzupełnijmy go jednak o kilka ważnych informacji, które już do takich oczywistych nie należą.

 

Zamrażajmy produkty świeże, niezepsute, robiąc to zgodnie z zaleceniami producenta na etykiecie. W przypadku warzyw i owoców – wyparzamy skórkę (pozbywając się drobnoustrojów).

 

Najlepiej, jeśli zrobimy to od razu po zakupieniu lub przygotowaniu. Pakujemy produkty w plastikowe torebki, pojemniki wykonane z plastiku, aluminium czy folie spożywcze aluminiowe, usuwając nadmiar powietrza.

 

Większość warzyw przed zamrożeniem można poddać tzw. blanszowaniu – wrzuca się je na 3 – 4 minuty do wrzątku, po czym płucze zimną wodą. Tracimy w ten sposób co prawda niewielkie ilości witamin, ale proces ten pozwala zachować smak i aromat oraz intensywną barwę.

 

Surowe mięso wołowe możemy przechowywać nawet ok. 9-12 miesięcy, drobiowe 8-10, a wieprzowe 4-7 miesięcy. Zamarynowane… już tylko 1 miesiąc. Ryby przechowamy w stanie zamrożonym ok. 2-4 miesiące, kiełbasy 1-3, pieczywo – 6 miesięcy, a zioła nawet do 1 roku.

 

Przychodzą Wam do głowy jeszcze inne, przydatne informacje związane z zamrażaniem żywności?

Dajcie znać w komentarzach pod tym wpisem. Dzielmy się wiedzą – na korzyść naszej planety!

20 lutego 2019

(58) 588 70 06

Zadzwoń do nas!

Pon. - Sob. 7:00 - 15:00

20 kwietnia 2019
10 szkół podstawowych z powiatu tczewskiego. Tyle placówek
02 kwietnia 2019
Sfinansowano ze środków NFOSiGW na podstawie umowy nr

To może Cię zainteresować

Ostatnie aktualności



Masz do nas pytania?

Skontaktuj się

Imię i nazwisko
Nr telefonu
Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Wiadomość została wysłana - dziękujemy! Odpowiemy najszybciej, jak tylko będzie to możliwe.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

 

Podprogram 2019

Zainspiruj się pomocą

Zadzwoń!

20 kwietnia 2019
10 szkół podstawowych z powiatu tczewskiego. Tyle placówek
02 kwietnia 2019
Sfinansowano ze środków NFOSiGW na podstawie umowy nr

To może Cię zainteresować

Ostatnie aktualności



Masz do nas pytania?

Skontaktuj się

Imię i nazwisko
Nr telefonu
Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Wiadomość została wysłana - dziękujemy! Odpowiemy najszybciej, jak tylko będzie to możliwe.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Dodaj komentarz:

BANK ŻYWNOŚCI

INFORMACJE

O NAS

JAK POMÓC

© 2019 Banki Żywności  |  Wszystkie prawa zastrzeżone.  |  Kopiowanie treści oraz zdjęć zabronione.

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE

REALIZACJA PROJEKTU

JESZCZE RAZ?

WRÓĆ NA START

INSTAGRAM

FACEBOOK

LINKEDIN

© 2019 Banki Żywności  |  Wszystkie prawa zastrzeżone.  |  Kopiowanie zabronione.

© 2019 Banki Żywności

Wszystkie prawa zastrzeżone.

Kopiowanie zabronione.