04 kwietnia 2025
Informujemy, iż rozpoczyna się kolejny etap wsparcia żywnościowego dla osób potrzebujących: Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus, który zaplanowany jest na okres luty
26 marca 2025
Życie bywa nieprzewidywalne i każdemu może zdarzyć się trudna sytuacja finansowa. Warto wiedzieć, że istnieje wiele form wsparcia, które mogą pomóc w przetrwaniu kryzysu. W tym artykule przedstawimy konkretne rozwiązania,
26 marca 2025
Prowadzenie kuchni w dużej rodzinie to nie lada wyzwanie – trzeba przygotować sycące, zdrowe i smaczne posiłki, jednocześnie kontrolując budżet. Kluczem do sukcesu jest dobre planowanie, wykorzystywanie sezonowych produktów oraz
20 lutego 2019

3,3 miliarda ton. Tyle gazów cieplarnianych co roku trafia do atmosfery z powodu wyrzucanej na świecie żywności. Oczywiście możemy powiedzieć, że nic z tym się nie da zrobić, bo zmienić swoje postępowanie musiałby każdy człowiek na kuli ziemskiej. Ale możemy przecież zacząć od siebie.

 

Jedną z misji Banków Żywności jest uświadamianie społeczeństwa o skali problemu, ale także edukacja związana z tym,  w jaki sposób każdy z nas może wpływać na zmianę swoich własnych nawyków. Wyrzucanie żywności w naszych domach przychodzi nam przecież nader łatwo.

 

 

Jak nie marnować jedzenia?

O tym dowiecie się w regularnych wpisach na naszej stronie internetowej, którymi podrzucać Wam będziemy pomysły mniej lub bardziej oczywiste.

 

 

Przedstawiamy pierwszy z nich: zamrażanie. Uzupełnijmy go jednak o kilka ważnych informacji, które już do takich oczywistych nie należą.

 

Zamrażajmy produkty świeże, niezepsute, robiąc to zgodnie z zaleceniami producenta na etykiecie. W przypadku warzyw i owoców – wyparzamy skórkę (pozbywając się drobnoustrojów).

 

Najlepiej, jeśli zrobimy to od razu po zakupieniu lub przygotowaniu. Pakujemy produkty w plastikowe torebki, pojemniki wykonane z plastiku, aluminium czy folie spożywcze aluminiowe, usuwając nadmiar powietrza.

 

Większość warzyw przed zamrożeniem można poddać tzw. blanszowaniu – wrzuca się je na 3 – 4 minuty do wrzątku, po czym płucze zimną wodą. Tracimy w ten sposób co prawda niewielkie ilości witamin, ale proces ten pozwala zachować smak i aromat oraz intensywną barwę.

 

Surowe mięso wołowe możemy przechowywać nawet ok. 9-12 miesięcy, drobiowe 8-10, a wieprzowe 4-7 miesięcy. Zamarynowane… już tylko 1 miesiąc. Ryby przechowamy w stanie zamrożonym ok. 2-4 miesiące, kiełbasy 1-3, pieczywo – 6 miesięcy, a zioła nawet do 1 roku.

 

Przychodzą Wam do głowy jeszcze inne, przydatne informacje związane z zamrażaniem żywności?

Dajcie znać w komentarzach pod tym wpisem. Dzielmy się wiedzą – na korzyść naszej planety!

Jak nie marnować jedzenia w naszych domach? Pomysł nr 1: ZAMRAŻAJMY!

Siedziba

 

ul. Kwiatowa 2

83-110 Tczew

 

Korespondencja / magazyn

 

Rukosin 4

83-113 Turze

 

Informacje

 

KRS 0000164712

NIP: 5932379609

REGON: 192924175

Nr konta: Santander 05 1090 2620 0000 0001 4207 6178

Centrala

 

tel. (58) 588 70 06

biuro.tczew@bankizywnosci.pl

 

(Pon. - Pt. 7:00 - 15:00)

 

Koordynacja FEPŻ

 

Maria Jankowska

tel. (58) 588 70 06

maria.jankowska@bankizywnosci.pl

 

Dystrybucja FEPŻ

 

Justyna Nibus

tel. (58) 588 70 06

justyna.nibus@bankizywnosci.pl

Skontaktuj się z nami

Kontakt do Banku Żywności w Tczewie

Chcę pomagać

Start

Żywność przekazują

 Partnerzy  wspierający

Partnerzy strategiczni

Bank Żywności w Tczewie z siedzibą w Rukosinie 4 (83-113 Turze), NIP: 5932379609, REGON: 366714641, adres e-mail: biuro.tczew@bankizywnosci.pl, tel. kontaktowy: (58) 588 70 06

 

Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści oraz zdjęć zabronione.

Obowiązek informacyjny przed wyrażeniem zgód na przetwarzanie danych (zobacz)

 

Realizacja: Consulting Adam Plutowski