Banki Żywności w Tczewie: Turze, Rukosin 4

KRS 0000164712

biuro.tczew@bankizywnosci.pl

bztczew@wp.pl

Jak nie marnować jedzenia w naszych domach? Pomysł nr 1: ZAMRAŻAJMY!

3,3 miliarda ton. Tyle gazów cieplarnianych co roku trafia do atmosfery z powodu wyrzucanej na świecie żywności. Oczywiście możemy powiedzieć, że nic z tym się nie da zrobić, bo zmienić swoje postępowanie musiałby każdy człowiek na kuli ziemskiej. Ale możemy przecież zacząć od siebie.

 

Jedną z misji Banków Żywności jest uświadamianie społeczeństwa o skali problemu, ale także edukacja związana z tym,  w jaki sposób każdy z nas może wpływać na zmianę swoich własnych nawyków. Wyrzucanie żywności w naszych domach przychodzi nam przecież nader łatwo.

 

 

Jak nie marnować jedzenia?

O tym dowiecie się w regularnych wpisach na naszej stronie internetowej, którymi podrzucać Wam będziemy pomysły mniej lub bardziej oczywiste.

 

 

Przedstawiamy pierwszy z nich: zamrażanie. Uzupełnijmy go jednak o kilka ważnych informacji, które już do takich oczywistych nie należą.

 

Zamrażajmy produkty świeże, niezepsute, robiąc to zgodnie z zaleceniami producenta na etykiecie. W przypadku warzyw i owoców – wyparzamy skórkę (pozbywając się drobnoustrojów).

 

Najlepiej, jeśli zrobimy to od razu po zakupieniu lub przygotowaniu. Pakujemy produkty w plastikowe torebki, pojemniki wykonane z plastiku, aluminium czy folie spożywcze aluminiowe, usuwając nadmiar powietrza.

 

Większość warzyw przed zamrożeniem można poddać tzw. blanszowaniu – wrzuca się je na 3 – 4 minuty do wrzątku, po czym płucze zimną wodą. Tracimy w ten sposób co prawda niewielkie ilości witamin, ale proces ten pozwala zachować smak i aromat oraz intensywną barwę.

 

Surowe mięso wołowe możemy przechowywać nawet ok. 9-12 miesięcy, drobiowe 8-10, a wieprzowe 4-7 miesięcy. Zamarynowane… już tylko 1 miesiąc. Ryby przechowamy w stanie zamrożonym ok. 2-4 miesiące, kiełbasy 1-3, pieczywo – 6 miesięcy, a zioła nawet do 1 roku.

 

Przychodzą Wam do głowy jeszcze inne, przydatne informacje związane z zamrażaniem żywności?

Dajcie znać w komentarzach pod tym wpisem. Dzielmy się wiedzą – na korzyść naszej planety!

20 lutego 2019

(58) 588 70 06

Zadzwoń do nas!

Pon. - Sob. 7:00 - 15:00

17 października 2019
Światowy Dzień Żywności obchodziliśmy tym razem wspólnie. Dnia
08 października 2019
Jak często zdarza się, że w Twoim domu

To może Cię zainteresować

Ostatnie aktualności



Masz do nas pytania?

Skontaktuj się

Imię i nazwisko
Nr telefonu
Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Wiadomość została wysłana - dziękujemy! Odpowiemy najszybciej, jak tylko będzie to możliwe.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

 

Podprogram 2019

Zainspiruj się pomocą

Zadzwoń!

17 października 2019
Światowy Dzień Żywności obchodziliśmy tym razem wspólnie. Dnia
08 października 2019
Jak często zdarza się, że w Twoim domu

To może Cię zainteresować

Ostatnie aktualności



Masz do nas pytania?

Skontaktuj się

Imię i nazwisko
Nr telefonu
Twój e-mail
Treść wiadomości
Wyślij
Wyślij
Wiadomość została wysłana - dziękujemy! Odpowiemy najszybciej, jak tylko będzie to możliwe.
Proszę wypełnić wszystkie wymagane pola!

Dodaj komentarz:

BANK ŻYWNOŚCI

INFORMACJE

O NAS

JAK POMÓC

© 2019 Banki Żywności  |  Wszystkie prawa zastrzeżone.  |  Kopiowanie treści oraz zdjęć zabronione.

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE

REALIZACJA PROJEKTU

JESZCZE RAZ?

WRÓĆ NA START

INSTAGRAM

FACEBOOK

LINKEDIN

© 2019 Banki Żywności  |  Wszystkie prawa zastrzeżone.  |  Kopiowanie zabronione.

© 2019 Banki Żywności

Wszystkie prawa zastrzeżone.

Kopiowanie zabronione.