03 kwietnia 2024
POL Pomimo tego, że mamy już kwiecień i coraz bliżej nam do aury wiosennej, to jeszcze na chwilę chcielibyśmy wrócić wspomnieniem do zeszłorocznych warsztatów, które stały się owocem naszej refleksji
28 marca 2024
Wielkimi krokami zbliżamy się do terminu rozpoczęcia kolejnego cyklu warsztatów w ramach działań towarzyszących pomocy żywnościowej. Od maja do października 2024 roku przeprowadzimy łącznie kilkadziesiąt warsztatów, których uczestnikami będą beneficjenci
18 marca 2024
Zarządzanie budżetem domowym jest kluczowym elementem finansowej stabilności, a jednym z obszarów, gdzie możemy wprowadzić oszczędności, są zakupy spożywcze. Niezależnie od tego, czy mieszkasz w małej wiosce czy dużej aglomeracji
28 września 2022

Żyjemy obecnie w trudnym dla wszystkich czasie. Wzrosty cen na każdym kroku, wyższe rachunki, wyższe raty kredytów za mieszkanie. Wszystko drożeje ze względu na inflację. Można w takiej sytuacji po prostu "czekać" na to, co się dalej wydarzy, ale można też zacząć działać w ramach tego, co możemy zrobić sami. Co możemy zrobić w kierunku mądrzejszego wydawania pieniędzy. 

 

Jednym ze sposobów jest optymalizacja kosztów zakupów spożywczych.

 

Przygotowaliśmy kilka podpowiedzi na ten temat.

 

Na początku jednak trochę statystyk, które są ważnym wstępem do naszego tematu. Według badań przeprowadzonych przez Instytut Ochrony Środowiska w Polsce rocznie marnuje się 4,8 mln ton żywności. Idąc dalej, z tej ilości wyrzucanej do śmietnika żywności aż 60% wyrzucamy we własnych domach ze względu na niewłaściwie zagospodarowanie poszczególnymi produktami lub gotowymi już daniami.

 

Przekładając to na bardziej precyzyjne liczby, w polskich domach marnuje się rocznie 2,88 mln ton żywności.

 

To dużo.

 

Według ankietowania, przeprowadzonego na Polakach w latach 2019-2021 (badania NIK), najczęściej wskazywaną przez respondentów przyczyną wyrzucania żywności są: 

  • zepsucie produktów spożywczych (65%), 
  • przeoczenie daty ważności (42%)
  • przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia (26,5%), 
  • zakup zbyt dużej ilości produktów (22,5%), 
  • nieprzemyślane zakupy (19,7%), 
  • zbyt duże opakowanie (17%). 

 

Wszystkie te obszary wiążą się z niezaplanowaną konsumpcją.

 

Po przeczytaniu powyższego wprowadzenia można dojść do oczywistego wniosku, że pierwszą i najbardziej skuteczną metodą na obniżenie kosztów związanych z jedzeniem jest po prostu większa uważność związana z jego gospodarowaniem.

 

 

Skoro statystycznie każdy polak wyrzuca ok 170 kg jedzenia rocznie, to przekłada się to na konkretne pieniądze wydane w sklepie. 
 

Ile więc może kosztować 170 kg żywności? Wracając z zakupów z 3 pełnymi siatkami, mamy tam ok 10-15 kg żywności. Koszt takich zakupów to często 150-200 zł.

 

Łatwo więc policzyć, że rocznie marnując ok 170 kg żywności, marnujemy również ok 2 tys złotych rocznie, czyli blisko 175 zł miesięcznie. 

 

Czy to dużo? Mało? 

 

Każdy odpowie sobie na to pytanie samodzielnie, ale trzeba przyznać, że zaoszczędzoną w ten sposób kwotę możemy śmiało przeznaczyć na ważne wydatki. 
Wystarczy wprowadzić w swoim domu kilka nawyków.

 

Wracając więc do pytania, którym rozpoczęliśmy ten felieton: jak obniżyć koszty zakupów spożywczych?

 

Nawyk 1: regularnie analizować które produkty trzeba przerobić, aby nie trzeba było ich za kilka dni wyrzucać (ze względu na popsucie się lub przekroczenie terminu przydatności).


Nawyk 2: bardziej precyzyjne określać ile będziecie w stanie zjeść podczas konkretnego posiłku, aby nie robić jedzenia "z górką" - czyli więcej, niż przejecie (dotyczy to głównie obiadów, ale też dań okolicznościowych przy okazji świąt czy organizowanych w domowym zaciszu uroczystości).


Nawyk 3: planować zakupy na liście z potrzebnymi produktami analizując co jest w domu (przypomnijmy, respondenci wskazali, że nie dość szczegółowo planowane zakupy znacznie przyczyniły się do późniejszego zmarnowania jedzenia w domu).  

 

Dopiero jeśli wprowadzimy powyższe nawyki w życie, możemy rozglądać się za dalszymi optymalizacjami kosztów samych zakupów. 

 

Należą do nich m.in.:

  • analiza porównawcza tych samych produktów w sklepach pod względem ceny i wagi (często za "firmówki" płacimy więcej, choć skład produktów konkurencyjnych jest zbliżony),

  • dokonywanie zakupów w sklepach, które stosują najbardziej korzystną politykę rabatową/zniżki na całe zakupy lub na produkty, które najczęściej kupujemy. 

 

Pamiętaj, 2 000 zł rocznie.

 

O tyle dla Ciebie i Twojej rodziny walczysz, stosując się do powyżej wymienionych zasad. 

 

___

 

Uważasz, że powyższy artykuł jest ważny?

 

Podziel się nim ze znajomymi, udostępniając go na Facebooku. Post do udostępnienia znajdziesz na naszym Fan Page'u TUTAJ>>

Jak obniżyć koszty zakupów spożywczych?

Siedziba

 

ul. Kwiatowa 2

83-110 Tczew

 

Korespondencja / magazyn

 

Rukosin 4

83-113 Turze

 

Informacje

 

KRS 0000164712

NIP: 5932379609

REGON: 192924175

Nr konta: Santander 05 1090 2620 0000 0001 4207 6178

Centrala

 

tel. (58) 588 70 06

biuro.tczew@bankizywnosci.pl

 

(Pon. - Pt. 7:00 - 15:00)

 

Koordynacja POPŻ

 

Maria Jankowska

tel. (58) 588 70 06

maria.jankowska@bankizywnosci.pl

 

Dystrybucja POPŻ

 

Justyna Nibus

tel. (58) 588 70 06

justyna.nibus@bankizywnosci.pl

Skontaktuj się z nami

Kontakt do Banku Żywności w Tczewie

Chcę pomagać

Start

Żywność przekazują

 Partnerzy  wspierający

Partnerzy strategiczni

Bank Żywności w Tczewie z siedzibą w Rukosinie 4 (83-113 Turze), NIP: 5932379609, REGON: 366714641, adres e-mail: biuro.tczew@bankizywnosci.pl, tel. kontaktowy: (58) 588 70 06

 

Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści oraz zdjęć zabronione.

Obowiązek informacyjny przed wyrażeniem zgód na przetwarzanie danych (zobacz)

 

Realizacja: Consulting Adam Plutowski