Właśnie wróciłeś ze sklepu z zapasami potrzebnych artykułów, układasz wszystko na półkach a po chwili Twoja lodówka jest pełna pięknie posegregowanych, świeżych i gotowych do spożycia produktów. Tydzień później to już tylko miłe wspomnienie. Twoje półki są w rozsypce, nie możesz znaleźć tego, czego szukasz i wyrzucasz połowę tego, co kupiłeś. Brzmi znajomo? Nie jesteś sam ;-)
Istnieje wiele prostych zmian, które możesz wprowadzić, aby uporządkować lodówkę, dzięki czemu będzie czystsza, łatwiejsza w nawigacji i dłużej utrzymuje świeżość. Oto kilka naszych propozycji:
ŚLEDŹ RESZTKI
Aby zmniejszyć ryzyko zepsucia się żywności w lodówce, napisz na pojemnikach datę „spożyć przed”. Pamiętaj, aby przechowywać resztki i starsze przedmioty z przodu półki, aby nie zapomnieć o nich zanim zaczną się psuć.
UŻYWAJ POJEMNIKÓW
Świetnym sposobem na uporządkowanie żywności w lodówce (i zamrażarce) jest przechowywanie jej w oznaczonych pojemnikach. Umieszczenie podobnych rodzajów produktów w tym samym pojemniku ułatwi ich odzyskiwanie i pokaże, kiedy trzeba zaopatrzyć się w określoną grupę żywności. Taki sposób porządkowania pokaże Ci też które grupy produktów najczęściej są opróżniane. Jeśli pojemnik „przekąski” jest opróżniany częściej niż pojemnik „warzywa”, możesz zacząć zastanawiać się nad sposobami na włączenie większej ilości świeżych produktów do swojej diety ;-)
WYŁÓŻ PÓŁKI MATAMI PROSTYMI W CZYSZCZENIU
Wyłożenie półek łatwymi w czyszczeniu matami pomaga chronić wbudowane półki lodówki i umożliwia wyjęcie mat i wyszorowanie ich w zlewie.
ZWRÓĆ UWAGĘ NA UŁOŻENIE!
Przedmioty wymagające gotowania w wyższej temperaturze (np. surowy kurczak) należy przechowywać na dolnych półkach. Zapobiega to wszelkim zanieczyszczeniom krzyżowym w przypadku kapania lub rozlania. Możesz także przechowywać gotowe posiłki i resztki na górnych półkach, aby uzyskać szybki i wygodny dostęp. Owoce i warzywa przechowuj natomiast w dolnych szufladach, aby były przechowywane w niższej temperaturze.
UWAŻAJ NA DRZWICZKI
To najcieplejsze miejsce w lodówce, ponieważ najczęściej ma kontakt z temperaturą pokojową podczas otwierania. Trzymaj tam więc przyprawy i napoje bez mleczne (takie jak sok), które dobrze „wytrzymują” przebywanie w wyższych temperaturach. Przechowywanie wszystkich przypraw w jednym miejscu zapewni też lepszą organizację i szybsze odszukiwanie.
POZBYWAJ SIĘ PSUJĄCYCH SIĘ PRODUKTÓW NATYCHMIAST
Czy wiesz, że psujące się artykuły wpływają na tempo dojrzewania innych, sąsiadujących? Gdy jedzenie zaczyna się psuć, emituje hormon etylen, czyli naturalny środek dojrzewający. Usuwaj więc produkty psujące się zanim wpłyną na inne, jeszcze świeże.
Pamiętaj, małe poprawki mogą mieć wielkie znaczenie ;-)
Jeśli ten artykuł był dla Ciebie wartościowy, prosimy udostępnij go w mediach społecznościowych TUTAJ>>
Siedziba
ul. Kwiatowa 2
83-110 Tczew
Korespondencja / magazyn
Rukosin 4
83-113 Turze
Informacje
KRS 0000164712
NIP: 5932379609
REGON: 192924175
Nr konta: Santander 05 1090 2620 0000 0001 4207 6178
Centrala
tel. (58) 588 70 06
biuro.tczew@bankizywnosci.pl
(Pon. - Pt. 7:00 - 15:00)
Koordynacja FEPŻ
Maria Jankowska
tel. (58) 588 70 06
maria.jankowska@bankizywnosci.pl
Dystrybucja FEPŻ
Justyna Nibus
tel. (58) 588 70 06
justyna.nibus@bankizywnosci.pl
Skontaktuj się z nami
Kontakt do Banku Żywności w Tczewie
Żywność przekazują
Partnerzy wspierający
Partnerzy strategiczni
Bank Żywności w Tczewie z siedzibą w Rukosinie 4 (83-113 Turze), NIP: 5932379609, REGON: 366714641, adres e-mail: biuro.tczew@bankizywnosci.pl, tel. kontaktowy: (58) 588 70 06
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści oraz zdjęć zabronione.
Obowiązek informacyjny przed wyrażeniem zgód na przetwarzanie danych (zobacz)
Realizacja: Consulting Adam Plutowski