04 kwietnia 2025
Informujemy, iż rozpoczyna się kolejny etap wsparcia żywnościowego dla osób potrzebujących: Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus, który zaplanowany jest na okres luty
26 marca 2025
Życie bywa nieprzewidywalne i każdemu może zdarzyć się trudna sytuacja finansowa. Warto wiedzieć, że istnieje wiele form wsparcia, które mogą pomóc w przetrwaniu kryzysu. W tym artykule przedstawimy konkretne rozwiązania,
26 marca 2025
Prowadzenie kuchni w dużej rodzinie to nie lada wyzwanie – trzeba przygotować sycące, zdrowe i smaczne posiłki, jednocześnie kontrolując budżet. Kluczem do sukcesu jest dobre planowanie, wykorzystywanie sezonowych produktów oraz
28 maja 2020

Właśnie wróciłeś ze sklepu z zapasami potrzebnych artykułów, układasz wszystko na półkach a po chwili Twoja lodówka jest pełna pięknie posegregowanych, świeżych i gotowych do spożycia produktów. Tydzień później to już tylko miłe wspomnienie. Twoje półki są w rozsypce, nie możesz znaleźć tego, czego szukasz i wyrzucasz połowę tego, co kupiłeś. Brzmi znajomo? Nie jesteś sam ;-)

 

Istnieje wiele prostych zmian, które możesz wprowadzić, aby uporządkować lodówkę, dzięki czemu będzie czystsza, łatwiejsza w nawigacji i dłużej utrzymuje świeżość. Oto kilka naszych propozycji:

 

ŚLEDŹ RESZTKI

Aby zmniejszyć ryzyko zepsucia się żywności w lodówce, napisz na pojemnikach datę „spożyć przed”. Pamiętaj, aby przechowywać resztki i starsze przedmioty z przodu półki, aby nie zapomnieć o nich zanim zaczną się psuć.

 

UŻYWAJ POJEMNIKÓW

Świetnym sposobem na uporządkowanie żywności w lodówce (i zamrażarce) jest przechowywanie jej w oznaczonych pojemnikach. Umieszczenie podobnych rodzajów produktów w tym samym pojemniku ułatwi ich odzyskiwanie i pokaże, kiedy trzeba zaopatrzyć się w określoną grupę żywności. Taki sposób porządkowania pokaże Ci też które grupy produktów najczęściej są opróżniane. Jeśli pojemnik „przekąski” jest opróżniany częściej niż pojemnik „warzywa”, możesz zacząć zastanawiać się nad  sposobami na włączenie większej ilości świeżych produktów do swojej diety ;-)

 

WYŁÓŻ PÓŁKI MATAMI PROSTYMI W CZYSZCZENIU

Wyłożenie półek łatwymi w czyszczeniu matami pomaga chronić wbudowane półki lodówki i umożliwia wyjęcie mat i wyszorowanie ich w zlewie.

 

ZWRÓĆ UWAGĘ NA UŁOŻENIE!

Przedmioty wymagające gotowania w wyższej temperaturze (np. surowy kurczak) należy przechowywać na dolnych półkach. Zapobiega to wszelkim zanieczyszczeniom krzyżowym w przypadku kapania lub rozlania. Możesz także przechowywać gotowe posiłki i resztki na górnych półkach, aby uzyskać szybki i wygodny dostęp. Owoce i warzywa przechowuj natomiast w dolnych szufladach, aby były przechowywane w niższej temperaturze.

 

UWAŻAJ NA DRZWICZKI

To najcieplejsze miejsce w lodówce, ponieważ najczęściej ma kontakt z temperaturą pokojową podczas otwierania. Trzymaj tam więc przyprawy i napoje bez mleczne (takie jak sok), które dobrze „wytrzymują” przebywanie w wyższych temperaturach. Przechowywanie wszystkich przypraw w jednym miejscu zapewni też lepszą organizację i szybsze odszukiwanie.

 

POZBYWAJ SIĘ PSUJĄCYCH SIĘ PRODUKTÓW NATYCHMIAST

Czy wiesz, że psujące się artykuły wpływają na tempo dojrzewania innych, sąsiadujących? Gdy jedzenie zaczyna się psuć, emituje hormon etylen, czyli naturalny środek dojrzewający. Usuwaj więc produkty psujące się zanim wpłyną na inne, jeszcze świeże.

 

Pamiętaj, małe poprawki mogą mieć wielkie znaczenie ;-)

 

Jeśli ten artykuł był dla Ciebie wartościowy, prosimy udostępnij go w mediach społecznościowych TUTAJ>>

Jak uporządkować lodówkę, 
aby utrzymać świeżość produktów?

Siedziba

 

ul. Kwiatowa 2

83-110 Tczew

 

Korespondencja / magazyn

 

Rukosin 4

83-113 Turze

 

Informacje

 

KRS 0000164712

NIP: 5932379609

REGON: 192924175

Nr konta: Santander 05 1090 2620 0000 0001 4207 6178

Centrala

 

tel. (58) 588 70 06

biuro.tczew@bankizywnosci.pl

 

(Pon. - Pt. 7:00 - 15:00)

 

Koordynacja FEPŻ

 

Maria Jankowska

tel. (58) 588 70 06

maria.jankowska@bankizywnosci.pl

 

Dystrybucja FEPŻ

 

Justyna Nibus

tel. (58) 588 70 06

justyna.nibus@bankizywnosci.pl

Skontaktuj się z nami

Kontakt do Banku Żywności w Tczewie

Chcę pomagać

Start

Żywność przekazują

 Partnerzy  wspierający

Partnerzy strategiczni

Bank Żywności w Tczewie z siedzibą w Rukosinie 4 (83-113 Turze), NIP: 5932379609, REGON: 366714641, adres e-mail: biuro.tczew@bankizywnosci.pl, tel. kontaktowy: (58) 588 70 06

 

Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie treści oraz zdjęć zabronione.

Obowiązek informacyjny przed wyrażeniem zgód na przetwarzanie danych (zobacz)

 

Realizacja: Consulting Adam Plutowski